Dit is wat u moet weten

 

Mr.Aumatics-helpt

Ransomware

Wat is ransomware?

Ransomware is een chantagemiddel in de vorm van malware die bestanden of zelfs hele computers “gevangen” houdt. Ook wel datalock genoemd. Meestal is pas weer toegang te verkrijgen tot deze bestanden of computers door een geldbedrag te betalen in bitcoins. Bij het weigeren van de betaling zullen de hackers dreigen bestanden volledig te vernietigen.

Ransomware krijgt men vaak binnen via de e-mail of via websites met kwaadwillende bedoelingen. Een besmette computer kan een heel bedrijf platleggen (juni 2017: PostNL en Rotterdams havenbedrijf).

De verschillende vormen van ransomware:
– Heel computersysteem wordt op slot gezet en kan ook niet meer opstarten.
– Cryptoware: versleutelt bestanden op de harde schijf waarbij de sleutel pas verkregen wordt na betaling van het “losgeld”.

 

Hoe voorkom ik ransomware?

Ransomware is te voorkomen door:

 • Het vermijden van gratis downloads, niet klikken op onbekende links in mails en door geen onbekende website te bezoeken.
 • Complexe wachtwoorden hanteren en deze regelmatig wijzigen.
 • Een goede virusscanner die onbekende virussen en afwijkende gedragingen kan herkennen.
 • Update continue alle software.
 • Maak medewerkers bewust over risico’s (mail met bijlages, USB-sticks, macro’s van derden).
 • Gebruik software met officiële licenties.
 • Zorg voor een sluitend identify management (password policy met 2-way authentication).
 • Zorg voor encryptie van netwerkverkeer en bestanden.
 • Centraliseer de monitoring activiteiten of beleg deze extern.
 • Maak gebruik van antivirus en antimalware oplossingen voor zowel servers, eigen devices van personeel, applicaties en netwerkinfrastructuur.
 • Zorg voor een offsite back-up in een extern datacenter of in de cloud.

Aumatics maakt gebruik van onderstaande producten om malware tegen te gaan. De Threat Detection and Response met een speciale ransomware module.
WebBlocker kan automatisch de toegang ontzeggen tot bekende sites en kan tevens URL’s filteren en blokkeren van risicovolle en ongepaste sites. De APT Blocker spoort verdachte bedreigingen op, zet ze in een virtuele omgeving en stopt de aanval uit je netwerk.
De Host Ransomware Prevention maakt gebruik van gedragsanalyse om ransomware-aanvallen op te sporen en voorkomt dat een encryptie kan plaatsvinden.
De totale Security Suite beschermt uw bedrijf tegen de meest complexe ransomware-aanvallen door middel van deze meest geavanceerde oplossingen die maar in de markt te vinden zijn.

Daarnaast kent Aumatics een Data Loss Prevention (DLP) die bewust of onbewuste datalekken kan voorkomen door tekst en gebruikelijke files te scannen, en daarmee meest gevoelige informatie te herkennen die het netwerk wil verlaten

 

Neem contact op