Op vakantie? Bescherm je bedrijfsdata! 5 tips.

Bescherm je bedrijfsdata! Cybercriminelen maken ook in de vakantieperiode misbruik van kwetsbaarheden. 5 tips!

Kwetsbaarheden

in laptops, WiFi netwerken, software en allerlei andere IT componenten worden dagelijks door cybercriminelen misbruikt. Ze bruiken deze om zich toegang te verschaffen tot je laptop of bedrijfsnetwerk maar ook om wachtwoorden te stelen, persoonsgegevens of andere belangrijke informatie. Ook tijdens je vakantieperiode gaan ze daar mee door. In deze blog geven we je 5 tips om ze het een stuk lastiger te maken. 

 

1. Vermijd publieke WiFi of hotelcomputers

Steeds meer vakantiebestemmingen zijn van alle gemakken voorzien inclusief al dan niet gratis WiFI in het huisje, de hotelkamer of de camping. Superhandig natuurlijk, of toch niet? Dergelijke WiFi netwerken of openbare PC’s zijn allesbehalve veilig en bevatten tal van kwetsbaarheden. Gebruik deze NOOIT om gevoelige bedrijfsapplicaties of data te benaderen. Wil je toch even je mail checken of een mail versturen? Gebruik je 4G verbinding op je telefoon of een veilige VPN verbinding. En als het niet anders kan, werk dan uitsluitend via de browser en gebruik zeker Multi Factor Authenticatie.

 

2. Zorg voor degelijke toegangscontrole

In de vakantieperiode is er bij veel bedrijven minder ICT personeel aanwezig. Dit maakt deze bedrijven extra kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Vaak wordt via elders eerder uitgelekte wachtwoorden geprobeerd om toegang tot de systemen en data te krijgen. Door gebruik te maken van Multi Factor Authenticatie (MFA of ook wel 2FA genoemd) en extra controles op het gebruikte apparaat, de locatie van aanloggen en aanwezigheid van bijvoorbeeld de juiste endpoint beveiliging worden ongenode gasten buitengesloten.

 

3. Installeer de laatste updates

Een andere manier om binnen te dringen is via ontdekte kwetsbaarheden in bijvoorbeeld software of netwerkapparatuur. Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat op alle componenten de laatste beveiligingsupdates geïnstalleerd zijn. Vergeet hierbij nooit om ook de minder zichtbare onderdelen van het bedrijfsnetwerk mee te nemen, zoals routers, firewalls en WiFi-accesspunten. Zo verminder je het aantal kwetsbaarheden en verhoog je de beveiliging van je IT omgeving aanzienlijk.

 

4. Voorkom Phishing

Steeds meer aanvallen op bedrijven beginnen via phishing mails. Een bericht met een vakantiefoto van een medewerker, een verzoekje van de baas om nog even een vergeten factuurtje te betalen… Dergelijke berichten worden in de vakantietijd toch makkelijk en snel geopend waarbij zomaar ransomware geïnstalleerd wordt of een verkeerde betaling wordt uitgevoerd. Met de juiste training leren gebruikers phishing mail beter te herkennen en met de juiste hulpprogramma’s worden ze geattendeerd op mogelijke verdachte kenmerken en kwetsbaarheden. Als dit op geregelde basis wordt gedaan, gaan werknemers dit soort malafide berichten steeds beter herkennen.

 

5. Besteed beheer en support uit (in ieder geval tijdens de vakantie)

Vaak ligt het beheer van de ICT omgeving en bedrijfsdata slechts bij één of enkele personen. Zeker bij ziekte of vakantie levert dit grote risico’s op. Met het uitbesteden van veel van de dagelijkse beheertaken kun je dit risico beperken. Ook zijn beheervormen mogelijk waarbij Aumatics als achterwacht fungeert en taken over kan nemen in geval van vakantie of afwezigheid. Op die manier ben je verzekerd van continuïteit in het beheer van jouw ICT omgeving en is de veiligheid optimaal gewaarborgd.

Kortom; bescherm je bedrijfsdata, ook tijdens vakantie. Cybercriminelen maken ook in de vakantieperiode misbruik van kwetsbaarheden zo is ook te lezen op de website van de politie. 

O extra tip… een goede wachtwoordmanager helpt ook echt enorm. Door het centraal opslaan van allemaal unieke en random gegenereerde wachtwoorden beperkt je risico’s mocht 1 van je wachtwoorden gestolen worden. Het gebeurd nu nog te vaak dat hetzelfde wachtwoord wordt hergebruikt voor verschillende websites of applicaties.

Maak het de cybercriminelen niet makkelijk en vraag nu een gratis versie aan van Keeper. De beste wachtwoordmanager waarin al je wachtwoorden veilig bewaard worden. Laat je gegevens hieronder achter.

 

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je iets meer weten over onze diensten en oplossingen? Stuur ons gerust een bericht. We denken graag met je mee.

Of neem telefonisch contact met ons op 085 – 489 1240.

Overige
blogs

Webinar van Tenable: cyber security voor je Active Directory
IT Security
Lennert Hut

Aandacht voor Active Directory in Tenable webinar

De kennis bij Tenable over cyber security zie je niet alleen af aan de producten. De kennis wordt dinsdag 22 juni gedeeld in een webinar. Goede onderwerpkeuze en hard nodig, vindt senior IT engineer en ethical hacker Frank Kemeling van Aumatics.

Lees meer »
HubSpot Exchange integratie van Aumatics
HubSpot
Lennert Hut

HubSpot Exchange integratie: Aumatics regelde het in een half uur

Bij HubSpot denken de meesten al snel aan HubSpot CRM voor Sales, Marketing, Service en cms. Om het maximale uit HubSpot te kunnen halen is het van belang dat HubSpot ook nog eens werkt met een mailserver zoals Microsoft Exchange of Office365 mail. Dit is waar Aumatics zich als CRM partner zich onderscheid van een gemiddelde HubSpot partner. Wij hebben de kennis in huis om dit soort problemen snel op te lossen.

Lees meer »