Ga terug

De 5 belangrijkste technische trends voor 2018

De technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Deze technologieën worden verbeterd en kostentechnisch steeds toegankelijker voor het grote publiek. Internet of Things (IoT), blockchain en artificial intelligence zijn allemaal technische trends die zich in 2018 verder zullen ontwikkelen. In dit artikel zet Aumatics een aantal belangrijke technische trends voor 2018 op een rijtje.

Robotica voor het MKB
Robotica heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Ruwe en zware robots maken plaats voor kleinere, slimmere en mobielere gerobotiseerde apparaten. Deze apparaten zullen steeds meer deel uit gaan maken van ons dagelijkse leven. Robots zijn inmiddels heel mobiel en kunnen bepaalde taken op een veilige manier vervullen in bijvoorbeeld bedrijven. De komende jaren worden deze aspecten geperfectioneerd.

Maar ook in het bedrijfsleven worden deze ontwikkelingen al toegepast. Een voorbeeld hiervan zijn gerobotiseerde apparaten die met grote precisie gewassen kunnen planten en verzorgen. Of de burgerbot, die tot wel 400 hamburgers per uur kan voorbereiden en bakken. Een goedkopere vorm van robotica die aantrekkelijk is voor het MKB is KATIA. KATIA (Kick Ass Trainable Intelligent Arm) is een robotarm waarop verschillende ‘handen’ aangesloten kunnen worden. Deze robotarm zou u kunnen gebruiken voor verschillende doeleinden.

Blockchain techonologie en Cyber secyrity
De Blockchain-technologiei is een gestaag groeiende keten van data-elementen, ook wel blokken genoemd. Deze blokken zijn niet uit te wissen of te vervalsen, waardaar dit systeem goede bescherming biedt tegen manipulatie en vervalsing en heeft daardoor een inherente connectie met cybersecurity. Bitcoins hebben ook een onderliggende blockchain technology. Onderstaand filmpje legt in begrijpelijke taal uit wat de blockchain technologie inhoudt.

technische trends

  De blockchain technology biedt een totaal andere benadering van het opslaan van informatie en het maken van transacties, waardoor het bijzonder geschikt is voor omgevingen met hoge beveiligingseisen. Hoewel de Bitcoin schommelingen laat zien in de waarde hiervan, hebben de blockchain fundamenten tot nu toe succesvol cyberaanvallen weerstaan.

Met een blockchain kunnen bedrijven gebruikers en apparaten verifieren zonder een wachtwoord te hoeven gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de menselijke factor uit het authentificatie process wordt geelimineerd. Het maakt namelijk niet uit hoe goed data beveiligd is, als klanten of werknemers wachtwoorden gebruiken die makkelijk te kraken of te stelen zijn, hebben al deze inspanningen geen nut. In plaats van een wachtwoord geeft de blockchain technology elk apparaat een specifiek SSL-certificaat mee. Deze certificaatgegevens worden beheerd door de blockchain, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om valse certificaten te gebruiken.

3D/4D printen
Een van de technische trends is het 3D/4D printen. Dit is een productiewijze, waarbij lagen van thermoplastic of hars door precisieapparatuur worden geperst in een bepaalde vorm en daarna worden gehard. Doordat de technologie verbetert en de prijzen dalen, wordt deze techniek toegankelijker. Straks kunt u eenvoudig een product bestellen en het thuis binnen enkele minuten printen. Ditzelfde gemakt geldt voor bedrijven, die niet meer hoeven te wachten tot een vervangend onderdeel is verscheept en afgeleverd. Voor deze technologie is uiteraard ook software nodig.

Artificial intelligence en het Internet of Things voor voorspelbaarheid onderhoud.
Stelt u zich eens voor wat voor impact het heeft wanneer we kunnen voorspellen of onderdelen van apparaten vervangen moeten worden voordat deze kapot gaan. Een lift die door een kapot onderdeel halverwege stil blijft hangen, of ziekenhuis apparatuur dat defect gaat tijdens een cruciaal moment is dan verleden tijd.

technische trends

De combinatie van het internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence maken dit mogelijk. IoT is een combinatie van sensoren met software en netwerkconnectiviteit om objecten in staat te stellen gegegevens uit te wisselen en verzamelen. De hoeveelheid gegevens die op deze manier verzameld worden is enorm. Artificial Intelligence (AI) kan ingezet worden om deze hoeveelheid aan data te analyseren, begrijpen en verrijken én dus te voorspellen wanneer onderdelen van apparatuur vervangen moet worden.

De moderne werkplek van de toekomst
Gedurende de jaren evolueert de werkplek alsmaar verder, het plaats onafhankelijk werken wordt steeds belangrijker. In de toekomst betekent dit globale en grotendeels virtuele kantoorruimtes. Omdat de aanwezigheid van werknemers in een kantoorruimte steeds minder van belang wordt, wordt de kantoorruimte steeds meer een plek voor creativiteit en innovativiteit. Hierdoor wordt de cloud steeds belangrijker, met de juiste hardware kunnen werknemers zo plaats onafhankelijk werken. Denk bijvoorbeeld aan computerapparatuur voor videovergaderen. Doordat we steeds mobiele en flexibeler willen werken brengt dit ook uitdagingen mee voor de veiligheid. Hoe gaan we al deze data goed beveiligen tegen mogelijk hackers?

Hoe denkt u dat deze technische trends invloed gaan hebben op uw bedrijfsvoering de komende jaren?