mister aumatics
 

IT afkortingen

Hallo, mijn naam is Mr.Aumatics en ik ga je helpen met het leren van een aantal belangrijke afkortingen die in de IT-wereld gebruikt worden. We leven in een wereld die steeds meer gedigitaliseerd wordt en ik kan je vertellen dat deze trend doorzet. Ik kan het weten aangezien ik een kijkje in de toekomst heb kunnen nemen. Het is dus van belang dat je bekend wordt met deze termen.

 

Dit zijn de belangrijkste afkortingen die je moet weten:

 

API: Application Programming Interface

Een API is een set aan definities waarmee softwareprogramma’s onderling kunnen communiceren (meestal in de vorm van bibliotheken). Het dient als een interface tussen verschillende softwareapplicaties waardoor de gebruikte code automatisch elkaar toegang tot informatie en/of functionaliteit geeft. API’s kunnen voor allerlei doeleinden worden ingezet.

 

BIOS: Basic Input Output System

Is een bibliotheek met een set stuurprogramma’s voor aansturing van de hardware die nodig is om het besturingssysteem op te starten. Tijdens het opstarten van een computer (wanneer het besturingssysteem nog niet geladen is) is dit ook de enige software die beschikbaar is.

 

CPU: Central Processing Unit (processor)

De centrale verwerkingseenheid (CPU) is de computercomponent die verantwoordelijk is voor het interpreteren en uitvoeren van de meeste opdrachten van de hard- en software van de computer. Allerlei apparaten gebruiken een CPU, inclusief desktop-, laptop- en tabletcomputers, smartphones. Zelfs een flatscreen-tv.

 

DDoS: Distributed Denial of Service

Met een DDoS aanval maken heel veel computers (vaak vanaf verschillende locaties ter wereld) verbinding met één server. De server is het doelwit: de mensen achter de computers proberen deze server traag te maken of in het ergste geval onbereikbaar te maken. Een dergelijke aanval veroorzaakt men door een server te overspoelen met webverkeer. Om dit voor elkaar te krijgen zet men vaak botnets in. Botnets kun je zien als een verzameling van softwarerobots, die automatisch en zelfstandig kunnen opereren.

 

GPU: Graphics Processing Unit (grafische kaart)

Er is tegenwoordig geen verschil meer tussen een videokaart en een grafische kaart. De videokaart is met name onder gamers een veel besproken computeronderdeel. Welke videokaart geschikt is voor een computer hangt af van de manier waarop deze gebruikt wordt. Een gamer zal een krachtige videokaart zoeken met goede 3D prestaties. Een kantoorgebruiker heeft daarentegen meestal genoeg aan een simpele, eventueel in het moederbord geïntegreerde videokaart.

 

HDD: Hard Disk Drive (harde schijf)

Het is de oudste vorm van een opslagapparaat en een vast onderdeel in elke computer. De naam harde schijf komt van de manier waarop de gegevens worden bewaard. In de behuizing van een harde schijf zit ook letterlijk één of meerdere harde schijven die op hoge snelheid rondjes draaien. Deze schijven noemen we ook wel platters.

 

HTML: Hypertext Markup Language

Is de meest fundamentele bouwsteen van het web. Het beschrijft en definieert de inhoud van een webpagina. “HyperText” verwijst naar links die webpagina’s met elkaar verbinden, zowel binnen als tussen websites. Links zijn een fundamenteel aspect van het web.

 

HTTP: Hypertext Transfer Protocol

Is het protocol voor de communicatie tussen een webclient (meestal een webbrowser) en een webserver. In je browser zijn het de eerste letters van een link: http://www………

 

HTTPS: Hypertext Transfer Protocol Secure

HyperText Transfer Protocol Secure, afgekort HTTPS, is een uitbreiding op het eerder benoemde HTTP-protocol met als doel een veilige uitwisseling van gegevens. Vandaag de dag beginnen bijna alle websites met https://www…….. Check dus als je een website bezoekt in de linkbalk van je browser of deze groen is.

 

IoT: Internet of Things

Internet of Things houdt in dat apparaten steeds vaker verbonden kunnen worden met het internet waardoor ze dus in contact kunnen komen met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de slimme thermostaat van Nest.

 

IP: Internet Protocol

Het internetprotocol, meestal afgekort tot IP, is een netwerkprotocol waarmee computers op een computernetwerk met elkaar kunnen communiceren, zoals op het internet. Sinds 20 juli 2004 worden binnen het internet twee versies van het internetprotocol ondersteund, de versies IPv4 en IPv6. Het is ook handig om je IP adres te weten. Met name als je Google Analytics gebruikt voor je website wil je jouw eigen bezoek uitsluiten en dan kun je bijvoorbeeld hier je IP adres vinden: https://www.watismijnip.nl.

 

LAN: Local Area Network

Een local area network (lokaal gebiedsnetwerk), afgekort LAN, is een netwerk dat computers en andere toestellen die zich in een lokaal beperkt gebied bevinden, met elkaar verbindt zodanig dat deze met elkaar kunnen communiceren. Gamers organiseren vaak LAN parties onder elkaar.

 

NAS: Network-Attached Storage

Het is een opslagmedium dat op het netwerk aangesloten is. Het zijn in feite volwaardige fileservers. Een NAS-systeem dat op het netwerk aangesloten is, kan geraadpleegd worden door elke machine op datzelfde netwerk. Een NAS-systeem vereenvoudigt zo het delen van informatie, vooral tussen verschillende besturingssystemen.

 

NFC: Near field communication

Near field communication is een contactloze communicatietechniek die vooral gebruikt wordt in mobiele telefoons. NFC heeft doorgaans een bereik van ongeveer 10 centimeter en stelt apparaten in stelling om met elkaar te communiceren, denk bijvoorbeeld aan contactloos betalen met je mobiel die over een dergelijke chip beschikt.

 

P2P: Peer-To-Peer

P2P is een netwerk van computers die in dit netwerk gelijkwaardig zijn, en diensten aan elkaar kunnen aanbieden. Het woord komt van het Engelse peer, dat ‘gelijke’ betekent. Applicaties die deze configuratie gebruiken zijn bijvoorbeeld Torrent sites.

 

PDF: Portable document format

PDF is een universeel bestandsformaat waarmee lettertypen, afbeeldingen en opmaak van elk willekeurig brondocument behouden blijven, ongeacht het programma of het platform waarmee het document werd gemaakt, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld HTML. PDF’s worden veel gebruikt in de grafische industrie.

 

PPI: Pixels Per Inch

De PPI meet het aantal pixels per inch van een beeldscherm of ander apparaat. Soms wordt pixels per centimeter gebruikt in plaats van pixels per inch. PPI wordt vaak verward met dots per inch (DPI), dat gebruikt wordt om de resolutie van een printer aan te duiden.

 

RAM: Random Access Memory

RAM of werkgeheugen is een component in een PC, smartphone of tablet. Dit onderdeel dient als tijdelijk geheugen, de processor maakt gebruik van het werkgeheugen om taken sneller uit te voeren. Soms is het handig om zelf je RAM geheugen te vergroten.

 

SaaS: Software as a Service

Software die de verkoper als dienst online aanbiedt. De koper schaft fysiek niks aan maar betaalt maandelijks een bedrag en kan gebruik maken van de software waarvoor ze gekozen hebben zoals bijvoorbeeld Office 365. Saas oplossingen zijn steeds populairder aan het worden.

 

SSD: Solid-State Drive

SSD is een relatief nieuwe vorm van geheugen, het is vergelijkbaar met een harde schijf alleen is een SSD vele malen sneller met het oproepen van de gegevens. Een SSD is ook een stuk prijziger in vergelijking met een traditionele harde schijf. De meeste gebruikers hebben, naast een SSD, ook een harde schijf geïnstalleerd. Op de SSD staat dan het besturingssysteem en applicaties die vaak gebruikt worden zodat de PC deze taken sneller uitvoert.

 

URL: Uniform Resource Locator

Een URL is een locatie op het web. Voorbeelden zijn het unieke adres waarmee de locatie van een webpagina op internet wordt aangegeven of een e-mailadres. In de naam is alle informatie opgenomen over de benodigde techniek om de betreffende gegevens te bereiken. Een URL bestaat uit de volgende onderdelen: Een protocol, authenticatiegegevens, een domeinnaam, poortnummer, padnaam, querystring en een fragmentidentifier.
De combinatie van deze onderdelen vormt dus de URL.

 

Tot slot

Ik hoop dat je met deze informatie een beter beeld kan krijgen van de digitale wereld. Als je meer wilt leren over dit onderwerp stel ik voor dat je mijn blog leest, er zullen hieronder een aantal links staan om je op weg te helpen.

</div

Mr. Aumatics
mr. aumatics en blockchain technologie
Mr. Aumatics AVG / GDPR
Mr. Aumatics Internet of Things
Mr. Aumatics
Mr. Aumatics