Ga terug

Internet of Things

Gaat Internet of Things (IoT) ook uw business veranderen?

  Niet alleen mensen zijn online maar steeds vaker ook dingen. Denk bijvoorbeeld aan machines, auto’s, thermostaten, speakers, verlichting, camera’s, containers, koelkasten, slimme sensoren, etc. Tezamen vormen ze het ‘internet der dingen’ oftewel ‘Internet of Things’. Volgens de voorspellingen zullen er in 2020 ruim 30 miljard apparaten verbonden zijn. Echter de markt van IoT is nog in de beginfase m.b.t. interessante toepassingen en verdienmodellen.  

Wat zijn de mogelijkheden?

  Langzaam zie je steeds meer toepassingen verschijnen. Van een slimme sensor op de staart van een zwangere koe die de boer exact kan vertellen wanneer het kalfje geboren wordt door het monitoren van veranderende bewegingen van de staart tot slimme kleine food containers met sensoren die alerts naar je mobieltje sturen wanneer de uiterste eetdatum is. Of het op afstand monitoren van het medicijngebruik bij patiënten.   De verwachting is dat met IoT bedrijven hun productieprocessen eenvoudiger en goedkoper kunnen maken. De komende toepassingen in het bedrijfsleven zullen dan ook met name te maken hebben met kostenbesparingen. Slimme sensoren die dingen monitoren en zelfstandige beslissingen kunnen nemen zonder tussenkomst van de mens. In de volgende fase komen er nieuwe toepassingen die oplossingen bieden voor problemen rondom energie, milieu, criminaliteit, onderwijs en bijvoorbeeld gezondheidszorg. Met uiteraard daaraan gekoppeld nieuwe verdienmodellen. De daarop volgende fase is nu nog koffiedik kijken.  

Datamanagement en security

  Al die verbonden apparaten produceren straks een enorme hoeveelheid data dat opgeslagen, geanalyseerd en geïnterpreteerd moet worden. Datamanagement wordt voor iedere organisatie een hele klus dat goed geregeld dient te worden. Hoe en waar wordt het opgeslagen? Wie mag erbij en welke rechten geef je iemand? En een van de belangrijkste aspecten van deze tijd, hoe is de security geregeld? Stel je voor dat hackers de controle over uw sensoren hebben overgenomen. Die nachtmerrie wilt u te allen tijde voorkomen.   Volgens een recent rapport van het nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid neemt de dreiging en omvang van digitale aanvallen op bedrijven alleen maar toe. Lang niet alle organisaties nemen de nodige basismaatregelen om cyberaanvallen te voorkomen. Bijvoorbeeld het op tijd updaten van software of het trainen van medewerkers. Kijk ook goed naar de bedrijven waar u mee samenwerkt op gebied van datamanagement, opslag en security. Wat weet u wel en niet van ze? Bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging en privacy.  

IoT en uw business

  Terugkomend op de vraag of IoT ook uw business gaat veranderen? Het kan bijna niet anders dat u met deze trend mee moet. Al was het maar om mogelijke kostenbesparingen op uw bestaande processen te realiseren of om uw concurrentiepositie te versterken.  

Aumatics

  De keuze die u vandaag de dag moet maken is of u alles zelf gaat organiseren zoals mensen, hard- en software, etc. of dat u gaat samenwerken met professionele partners. Zonder te vervallen in een commercieel praatje denken wij als Aumatics een uitstekend alternatief te zijn om uw opslag en security voor u te regelen. We willen graag eens vrijblijvend over uw toekomstige uitdagingen meedenken.