Ga terug

Het nut van een Virtual Private Server (VPS) en een Private Cloud

Allereerst, wat is een VPS of virtuele server nu eigenlijk?

  In het kort; het is gewoon een server die ter beschikking wordt gesteld vanuit een beveiligd datacenter. Maar in plaats dat er een fysieke server voor elke klant gebruikt wordt, is de kracht van een server opgedeeld in verschillende virtuele servers. Ik zie het altijd als een soort hotel. Niet 1 kamer in een heel groot gebouw, wat de fysieke server is in deze analogie, maar tientallen kamers (virtuele servers dus) die door het hotel personeel picobello in orde worden gehouden. Dat laatste is bij de server infrastructuur dus de taak van Aumatics. Wij zorgen o.a. voor het beschikbaar stellen van de virtuele server, het up-to-date houden van het besturingssysteem en het bewaken van de beschikbaarheid. Uiteraard kan onze dienstverlening verder uitgebreid worden.

Maar wat is dan een Private Cloud?

  De private cloud kan het beste gezien worden als een specifiek voor de klant afgebakende omgeving waarbinnen zijn virtuele servers actief zijn. Terug naar het hotel, zie het als een specifieke etage met kamers (virtuele servers dus) die enkel toegankelijk is voor deze specifieke klant. Op deze manier is het mogelijk om server omgevingen ter beschikking te stellen aan onze klanten, zonder beveiligingsrisico’s.

Traditionele ICT opzet

  In de traditionele opzet maakt een bedrijf veelal gebruik van eigen hardware (servers, opslag, back-up, noodstroomvoorzieningen) in een eigen ruimte op kantoor. In sommige gevallen plaatsten ze deze hardware al in een datacenter maar het bleef hun eigen hardware en dus ook hun eigen investering. Deze eigen server omgeving, ongeacht op locatie of in een apart datacenter, dient onderhouden te worden. Updates voor het besturingssysteem, beveiligingspatches, anti-virus en overige security maatregelen, het maken van back-ups, het zijn allemaal handelingen die u als klant in deze traditionele opzet dient uit te voeren.

Maar hoe zit dat dan met een private cloud?

  Als u besluit om gebruik te maken van een private cloud met virtuele servers, heeft u niet de enorme investeringen in hardware (servers, opslag, back-up) en software licenties. Deze heeft Aumatics reeds voor u gedaan. Het hotel hoeft u dus niet zelf te bouwen, dat hebben wij al voor u gedaan. U maakt enkel gebruik van de hotelkamers, waar het immers ook om gaat. Hetzelfde geldt ook voor het beheer van de ICT omgeving. Het personeel in het hotel dat zorgt dat het hotel optimaal draait, schoon is en op rolletjes loopt. Het bewaken en updaten van de omgeving wordt door immers nu door Aumatics verzorgd zodat u zich bezig kan houden met uw bedrijfsvoering. En dat is een waardevol gegeven. Het regelen van ICT zaken als het niet uw core business is, leidt enkel af van waar het u echt om gaat. Namelijk het optimaal runnen van uw bedrijf.

Dus het werkt in basis niet anders in een Private cloud?

  Klopt, in basis is het nog steeds een server omgeving die beschikbaar is voor uw bedrijf om applicaties ter beschikking te stellen en gegevens in op te slaan, net als in de traditionele opzet. Private clouds worden gebruikt voor diverse doeleinden. Voor veel bedrijven is het een omgeving voor bedrijfsapplicaties die dagelijks worden gebruikt en zo beveiligd en betrouwbaar ter beschikking wordt gesteld aan de medewerkers van het bedrijf. Voor andere bedrijven is het een omgeving waar bijvoorbeeld een web applicatie op draait, die vervolgens weer gebruikt wordt door haar klanten. Welk doel de private cloud ook dient, de hoge investeringen en de zorg voor het onderhouden en beheren van de omgeving zijn niet meer uw verantwoordelijkheid maar die van ons.

Zijn er meer voordelen nog aan een Private cloud met Virtual servers?

  Zekers! Doordat Aumatics dagelijks vele klanten mag bedienen, is er gekozen voor een zeer ruim bemeten ICT infrastructuur die beschikt over allerlei beveiligingsmaatregelen die voor u als bedrijf wellicht te kostbaar zijn om zelf aan te schaffen. Doordat we al deze honderden virtuele servers dagelijks beschikbaar stellen aan onze klanten, zitten er allerlei voorzieningen in die bijdrage aan een maximale beschikbaarheid van de omgeving en de servers met oog voor optimale bescherming en beveiliging voor cyberaanvallen. Tevens zijn wij dagelijks bezig met het beheren van de ICT omgevingen waardoor er pro-actief gereageerd kan worden op mogelijke verstoringen die kunnen ontstaan. Dat verzekert u ervan dat de omgeving beschikbaar blijft omdat het niet altijd nodig is om verstoringen reactief op te lossen.

Hoe zit het dan met de kosten?

  Zoals gezegd is het niet meer nodig om vooraf hoge kosten te maken voor investeringen in hard- en software. U betaald per maand wat u verbruikt. Dat is in de traditionele opzet niet zo. Hier kocht u immers nieuwe systemen die weer een poosje mee moesten en dus initieel over meer capaciteit beschikte dan u strikt nodig had. Groeide het bedrijf harder, dan moest er versneld weer nieuwe hardware en software worden aangeschaft. Ging de behoefte van het bedrijf naar beneden, dan was er eigenlijk te veel geïnvesteerd. In een private cloud oplossing met virtual servers, betaalt u maandelijks wat u precies nodig heeft. Als er servers bij moeten dan wordt het toegevoegd aan de factuur. Zijn ze niet meer nodig, gaan ze er gewoon weer vanaf. Mocht u aan de hand van bovenstaande vragen hebben of als u gewoon eens van gedachten wilt wisselen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag! Laat de kosten u niet tegenhouden om de sprong naar een goed beveiligde ICT omgeving te maken. Bekijk ook onze zomeractie en profiteer van de gunstige voorwaarden. https://www.aumatics.nl/actie_virtual_private_server/