Ga terug

DevOps ondersteuning

Softwareontwikkelaars staan tegenwoordig voor grote uitdagingen. Er wordt veel van hen verwacht. Waar in het verleden een releasecycle van een jaar nog heel normaal was, is een ultrakorte ontwikkelcyclus van bijvoorbeeld twee weken tegenwoordig heel gebruikelijk.

  Ontwikkelmethodieken als Agile/Scrum worden steeds vaker toegepast om in zeer korte cycli te ontwikkelen. Deze aanpak vergt niet alleen teamwerk en goede organisatie van de ontwikkelaars maar ook tussen de softwaremakers (developers) en de IT-specialisten (operations). Want een goede aansluiting met en integratie van de IT-componenten maakt in dit proces het verschil en garandeert een optimaal presterende toepassing.

  Doel van de samenwerking tussen ontwikkelaars en IT-operations is om de applicatiebouwer te ontlasten van de zorg voor de infrastructurele componenten opdat de ontwikkelaars zich volledig kunnen focussen op het ontwikkelen van applicaties. Leidraad in de DevOps samenwerking is het realiseren van ‘continuous integration’ en ‘continuous deployment’. Belangrijke aandachtsgebieden in het operations domein bij software-ontwikkeltrajecten zijn:

  Redundantie en back-up;

  Veiligheid;

  Performance.

  De ‘DevOps’ dienstverlening van Aumatics ondersteunt software-ontwikkelbedrijven bij het bouwen van applicaties. Meer weten? Lees hier >>>

 
Samen bouwen, samen groeien
  “Als DevOps specialist ben ik zowel consultant als uitvoerder, ik zit bovenop het ontwikkelproces. Mijn taak is om mee te denken en vooruit te denken bij elke stap in het software-ontwikkelproces. Vragen als wat betekenen bepaalde keuzes tijdens de bouw voor de uitrol, redundantie en veiligheid van een applicatie probeer ik zo goed mogelijk te beantwoorden vanuit het IT-perspectief. Maar ook meer ingewikkelde zaken als hoe communiceren diverse softwarecomponenten met elkaar, welke koppelingen zijn daarvoor nodig en hoe kunnen we de communicatie nog efficiënter laten verlopen, komen aan de orde. Daarnaast is het mijn taak om ervoor te zorgen dat de OTAP-omgeving en bijbehorend release management meegroeien met de ontwikkelingen in hardware en software.“

  Cor den Boer, ICT-architect en DevOps specialist bij Aumatics.