Op vakantie? Bescherm je bedrijfsdata! 5 tips.

Bescherm je bedrijfsdata! Cybercriminelen maken ook in de vakantieperiode misbruik van kwetsbaarheden. 5 tips!

1. Vermijd publieke WiFi of hotelcomputers

Steeds meer vakantiebestemmingen zijn van alle gemakken voorzien inclusief  WiFI in het huisje, de hotelkamer of de camping. Superhandig natuurlijk, of toch niet? Dergelijke WiFi netwerken of openbare PC’s zijn allesbehalve veilig. Gebruik deze NOOIT om gevoelige bedrijfsapplicaties of data te benaderen. Toch je mail even checken? Gebruik 4G of een veilige VPN verbinding. En als het niet anders kan, werk dan uitsluitend via de browser en gebruik Multi Factor Authenticatie.

 

2. Zorg voor degelijke toegangscontrole

In de vakantieperiode is er bij veel bedrijven minder ICT personeel aanwezig. Dit maakt ze extra kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Vaak wordt via elders uitgelekte wachtwoorden geprobeerd om toegang tot de systemen en data te krijgen. Door gebruik te maken van Multi Factor Authenticatie en extra controles op het gebruikte apparaat, de locatie van aanloggen en aanwezigheid van bijvoorbeeld de juiste endpoint beveiliging worden ongenode gasten buitengesloten.

 

3. Installeer de laatste updates

Een andere manier om binnen te dringen is via ontdekte kwetsbaarheden in bijvoorbeeld software of netwerkapparatuur. Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat op alle componenten de laatste beveiligingsupdates geïnstalleerd zijn. Vergeet hierbij nooit om ook de minder zichtbare onderdelen van het bedrijfsnetwerk mee te nemen, zoals routers, firewalls en wifi-accesspunten.

 

4. Voorkom Phishing

Steeds meer aanvallen op bedrijven beginnen via phishing mails. Een bericht met een vakantiefoto van een medewerker, een verzoekje van de baas om nog even een vergeten factuurtje te betalen… Dergelijke berichten worden in de vakantietijd toch makkelijk en snel geopend waarbij zomaar ransomware geïnstalleerd wordt of een verkeerde betaling wordt uitgevoerd. Met de juiste training leren gebruikers phishing mail beter te herkennen en met de juiste hulpprogramma’s worden ze geattendeerd op mogelijke verdachte kenmerken.

 

5. Besteed beheer en support uit (in ieder geval tijdens de vakantie)

Vaak ligt het beheer van de ICT omgeving en bedrijfsdata slechts bij één of enkele personen. Zeker bij ziekte of vakantie levert dit grote risico’s op. Met het uitbesteden van veel van de dagelijkse beheertaken kun je dit risico beperken. Ook zijn beheervormen mogelijk waarbij Aumatics als achterwacht fungeert en taken over kan nemen in geval van vakantie of afwezigheid. Op die manier ben je verzekerd van continuïteit in het beheer van jouw ICT omgeving en is de veiligheid optimaal gewaarborgd.

Kortom; bescherm je bedrijfsdata, ook tijdens vakantie. Cybercriminelen maken ook in de vakantieperiode misbruik van kwetsbaarheden.

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je iets meer weten over onze diensten en oplossingen? Stuur ons gerust een bericht. We denken graag met je mee.

Of neem telefonisch contact met ons op 085 – 489 1240.

Overige
blogs