Blog

ChatGPT, hoe het niet moet

ChatGPT is een tool met ongekende impact. De chatbot is verbazingwekkend goed in het genereren van teksten over zo ongeveer alle onderwerpen. Door de aantrekkingskracht blijven de risico’s soms onderbelicht.

Het genereren van teksten gaat meestal goed, maar pas op als het je voor andere doeleinden gebruikt. Programmeurs gebruiken ChatGPT steeds meer voor bijvoorbeeld foutopsporing of optimalisering. Programmeertaal is ook taal, toch?

ChatGPT en jouw cyber security

Wat blijkt: ook dat snapt ChatGPT prima. Maar wij geven er een waarschuwing en een opmerking bij. Programmeurs uploadden onlangs code in ChatGPT voor foutopsporing. Of de zoektocht succesvol was, weten we niet. Maar we weten wel dat de code vanaf dat moment openbaar was en dat anderen dat ontdekten. Gevolg: de release van de software moest worden uitgesteld en dat kostte nogal veel geld.

Een veiliger netwerk of werkomgeving ontworpen en bouwen?
Dat doen we gewoon ‘old skool’ zonder ChatGPT.
Benieuwd hoe?

En onze opmerking? Die heeft alles te maken met Cyber Security. ChatGPT kan ook prima code genereren, als je duidelijk aangeeft waar je naar zoekt. Maar programmeurs moesten na controle ook vaststellen dat die code in veel gevallen onveilig was. Publiceren van de code zou er voor zorgen dat gebruikers doelwit werden van hackers.

Hoe ze daar achter kwamen? Door dezelfde code te uploaden en ChatGPT te vragen hoe veilig die was…

Apache Log4j beveiligingslek